Stichting

Kinderen van Kenya

ANBI Jaaroverzicht

Jaarverslag 2020,

Beste Donateurs en vrienden van Concordia,

Het einde van 2020 is in zicht. Tijd om terug te blikken op een op alle fronten bewogen jaar.

Het jaar dat de wereld stil kwam te staan en we keihard werden geconfronteerd met onze vergankelijkheid en het feit dat de natuur zich niet laat leiden door de mensheid.

Ineens was daar Corona, een virus waarvan we van te voren nooit hadden kunnen bedenken dat zoiets in deze huidige tijd een allesbepalend effect op de hele wereld zou gaan hebben. Grenzen, winkels en scholen werden gesloten en we maken ons meer dan ooit zorgen over de gezondheid van onze geliefde naasten. Dachten we eerst nog dat corona na een eerste golf in het voorjaar wel over zou waaien, blijkt nu een tweede golf nog zeker zo hard toe te slaan.

Gelukkig hadden wij al lang op voorhand een reis geboekt naar Kenia tijdens de carnavals vakantie. Een volle week genieten met vrienden, de kids en natuurlijk opa John. We wilden onze medereizigers heel graag Mombasa en natuurlijk de Concordia school laten zien. Voor ons zelf was het gelijk een mooi moment om te checken of de nieuwe klaslokalen hun finishing touch hadden gekregen en te kijken wat we in de loop van het jaar konden gaan doen om Concordia te helpen. De nieuwe klaslokalen waren al dankbaar in gebruik genomen en met aangelegde elektriciteit, verlichting en de nieuwe bankjes ( van november 2019 ) was het helemaal af.

We waren blij om te zien dat alle kinderen nog steeds elke dag hun beker pap ontvingen al is het wel een hele klus om dat elke dag voor alle 3000 kinderen klaargemaakt te krijgen. Om de kookploeg het een klein beetje makkelijker te maken hebben we een grote kookpan met ruim 200 liter inhoud gekocht. Zo kan er een grotere hoeveelheid ineens worden gekookt  wat natuurlijk ook nog brandhout besparend werkt. Luuk, één van onze jonge reisgenoten wilde ook heel graag zijn steentje bijdragen en doneerde van zijn eigen spaarcentjes een grote zak meel voor de bereiding van de porridge. Wat waren de hoofdmeesteres en de kinderen er blij mee !

Helaas gooide COVID-19 de wereld al snel na onze reis op slot. Ook in Kenia werden scholen gesloten en zullen zoals het er nu uitziet pas weer op 4 januari openen. Alleen voor de standard 8 leerlingen is het eind oktober toch toegestaan om hun eindexamens te maken al hebben zij voorafgaand meer dan een half jaar onderwijs moeten missen. Het aantal Corona besmettingen blijft in Kenya gelukkig relatief laag. Misschien door de onmiddellijk getroffen zeer strenge maatregelen als een mondkapjes plicht en een nog steeds voortdurende avondklok. Misschien door het klimaat, wie zal het zeggen. Feit blijft dat ze qua gezondheidszorg zeker niet over de middelen beschikken om dezelfde zorg te kunnen bieden zoals wij die hier ontvangen en ook economisch gezien wordt Kenia hard getroffen. Geen toeristen betekent voor een hele grote groep mensen, zeker in Mombasa, geen inkomen. Dat is voor mensen die al moesten knokken voor één schamele maaltijd per dag een groot drama.

Het houden van voldoende afstand is op een overbevolkte school als Concordia natuurlijk een hele grote uitdaging maar Margaret de hoofdmeesteres en de staff hebben alles uit de kast getrokken om op een zo veilig mogelijke manier het onderwijs te kunnen herstarten. Er zijn nieuwe toiletten gebouwd en er zijn meerdere plekken gecreëerd waar kinderen hun handen kunnen wassen.

Hopelijk brengt een vaccin ons snel verlichting en kunnen we allemaal ons leven weer oppakken zoals we dat graag zouden willen. Met een flinke knuffel aan je familie en alle andere dingen die we zo gemist hebben. Want dat wij Kenia en Concordia missen is zeker !!!

In 2021 hopen we in elk geval weer op werkvakantie te kunnen gaan om opnieuw onze schouders te zetten onder de ontwikkeling van Concordia en al haar leerlingen.

De wereld staat stil maar onze plannen staan dit zeer zeker niet en we zijn bij voorbaat dankbaar dat jullie ons blijven steunen om deze plannen werkelijkheid te laten worden.  

Wij, leraren en leerlingen van Concordia wensen iedereen een fijne kerst en een mooi maar bovenal een gezond 2021 toe.

Kuwa na afya ( blijf gezond ) Kaa salama ( blijf veilig ) Kutunza kili mmoja ( zorg voor elkaar ) 

Met vriendelijke groeten,

Voorzitter
Daniëlle van Nooij

Voor meer foto’s en een uitgebreider verslag kun je kijken op www.daanvannooij.waarbenjij.nu